Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2014. június 30., hétfő

Napi tuti

Egy szerető anya figyelmeztet, ha előnytelenül öltöztél fel. A kevésbé szerető anya is, csak ő napokkal később.

:)

2014. június 29., vasárnap

Akár ügyeskedd is lehetne

Hittan táborban segédkezőknek kellett kigondolnom valami ajándékot. Szeretem amikor valami nem egyértelmű, minél többet gondolkozik rajta az ember annál többet vesz észre benne. Így az ajándék Lélek befőtt lett.


A kis csuprokban 52 db igevers található. Azért ennyi, mert két tábor közt pont egy év telik el, s addig meglegyen minden hétre a betevő.






2014. június 27., péntek

Szörp tartósítás

Felmerült az igény, hogy ne csak azonnali, hanem hosszútávú fogyasztásra is készítsek szörpöt. Mondtam, hogy persze, de csak befőttes üvegben tudom úgy elrakni, hogy biztos lehetek benne, hogy nem romlik meg. Nem tetszett a közönségnek, mert az snassz. Ha nem, hát nem.

Aztán ma, amikor szedtem le a lekvárról a szörpöt, hívtuk tesómat, hogy kóstolja meg velünk. Ő nem szereti ha nem hideg, így egyből kért bele jégkockát is. Na ez volt az a szikra, ami félóra múlva lángra lobbant. Egy szörpkocka már nem is olyan snassz! Így igaz, hogy macerás lesz, de a szörpünket, most nem megisszuk pár nap alatt, rohamtempóban, hanem kockásítjuk. Amint kihűl rendesen, neki is állunk. Mire jövőhéten megjelenik ez a bejegyzés, már mesélhetünk is az első próbaivásról!

2014. június 26., csütörtök

Találóskérdés

Tegyük fel, hogy van egy tárolóedény Alul üveg, a kupakja műanyag. Leejted vállmagasságból. Melyik része törik el?

Pót kérdés: vajon odaégett-e a rántás míg világgá kürtöltem az előzőt?

2014. június 25., szerda

Vizsga 4/2

Megrovásban részesültem, mert nem írtam már a féléves vizsgáról se. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy már beleszürkülünk. Semmi hányás (egyikünk se), semmi én nem alszom, mert olyan izgatott vagyok*, hogy holnap láthatom újra A. nénit, vagy túl korai ébredés, hogy indulunk már? Sőt most az időjárás is nagyon kellemes volt. Szóval semmi extra, amit ki lehetne figurázni.

A másik ok, hogy 3. év végén tudatosult bennünk, hogy ez az év a búcsúzásé. A. nénit, akinek nagyon sokat köszönhetünk, át kell engednünk az elsősöknek, így a mi bánatunk az ő örömük. Búcsúzóul egy nagyon szép, személyes ajándékot adott Tízévesnek, és azt mondta bármikor fordulhatunk hozzá. Jó volt ezt látni és hallani.

A harmadik ok pedig az, hogy többen mondták, hogy csak az érdekli őket, hogy vizsgáztunk-e már, az eredménnyel úgyis tisztában vannak. Úgy gondoltam, hogy akkor kár untatni a nagyérdemű olvasóközönséget, ilyenekkel. :) De ha már belefogtam ebbe a 3. bekezdésbe is, csak idegépelem, amúgy is büszke vagyok rá. Ismét kitűnő lett, csupa dicsérettel Tízéves.

*Ezt sokszor sokan félreértik, szóval kifejtem. Ez nem a gyomorgörcsös izgalom, hanem az örömteli. Mert A. néninek köszönhetően Tízéves szótárában a vizsga szó magyarázatánál semmi negatívat nem találnátok, sőt! Csupa boldog sort olvasnátok.

2014. június 24., kedd

Ügyeskedd, Teremtés

Ezzel az ötlettel is a bibliaismereti táborra készültem. Teremtés a nap témája, a következőé pedig a bűnbeesés, így összekötöttem a kettőt.

Hozzávalók

szerkesztett lap (szívesen elküldöm annak, aki kéri és megtisztelt azzal, hogy a Rendszeres olvasók közé feliratkozott)
guriga (innen is köszönöm, az Aldi dolgozóinak, hogy segítettek annyit összegyűjteni, hogy mindenkinek jusson a táborban)
rajzeszköz
olló
ragasztó

Színezzük ki a képeket,majd vágjuk fel a folytonos vonal mentén a napokat, s ragasszuk össze ott, ahol a felirat ezt kéri. A szaggatott vonal a segítségünkre van. :)




Az első nappal kezdve húzzuk fel a papírgyűrűket a gurigára.


Ha megfelelő sorrendben tesszük ezt látjuk...


... megfordítva pedig a témához kapcsolódó Aranymondát olvashatjuk.


Folytatása egy hét múlva, amikor a bűnbeeséssel egészítjük ki.

Ügyeskeddre fel!
:)

2014. június 23., hétfő

Miért szeretem az otthonoktatást? 4.

Idén külön tesire is járattam a lányom, mert vannak olyan dolgok, amiket itthon nem tudok megoldani. Szekrényugrás, kézenállás (jó mondjuk ez menne, de vagyok annyira aggódós, hogy inkább szakemberre bízzam ezt is :) ), kislabdadobás, kötélmászás...

Szóval odaadtam a testnevelő tanárnak a követelményt, amit a sulitól kaptam, és mondott pár szót, hogy látja ő a felkészülést. Ezek közt volt az is, hogy a kötélmászás megtanulása hosszú folyamat, számítsak rá, hogy eltelhet némi idő. Igazából nem izgattam magam, mert minek aggódni év elején, hogy mi lesz a végén?

Persze közben Tízéves váltig állította, hogy ő tud kötelet mászni. Én meg a hitetlentamás, csak ráhagytam, hogy ne bántsam meg az érzéseit, de nem gondoltam volna, hogy az a gyerek, aki még nem is érintet mászókötelet kapásból feljut rá. Bár azt mondta, hogy látott már gyerekeket kötélre mászni, jól megfigyelte őket és biztos benne, hogy neki is megy.

Ilyen magabiztosan sétált be az első foglalkozásra, ahol a már leírt körülmények, és a még nem említett olyan vékony, jaj fel ne borítsa a szél alkata ellenére kapásból felmászott a kötélre. Mert elméletben (!) megleste és kielemezte a mozdulatokat.

Miért szeretem az otthonoktatást? Mert az otthonoktatók nagyobbrészt megválaszthatják a környezetet, amelyben a gyermek testileg-lelkileg fejlődik. Így ez történhet olyan helyen, ahol a kudarcokért nem kinevetik, hanem bátorítják, ha valami nem megy, és a kisebb sikereit is értékelik. Ennek az lesz a következménye, hogy a felmerülő problémákat, nehézségeket nem teherként éli meg, hanem egy izgalmas, megoldandó feladatként. Sőt eljut oda, hogy Miért ne menne ez nekem? Ráadásul ha valamivel "többet képzel" magáról, mindig egy kicsit nagyobb falatot vállal be, folyamatos lesz a fejlődés.

2014. június 22., vasárnap

Mókacagás, Tapogati

Van nekünk egy ilyen játékunk. Igazából nem sokat játszottunk vele, mert térbeli tárgyakat kellene felismerni síkbeli változatukból, tapogatással. Annyira nehéz volt, hogy az egyébként a kihívásokat kedvelő Tízéves is inkább hanyagolta. Pedig az alapgondolat nem is rossz, sőt!


A játék ingyenes változata végtelenül egyszerűen elkészíthető otthon is. Végy akármit, ami nem átlátszó és pakolni lehet bele, és tárgyakat, amik a kezed ügyébe esnek, és beleférnek persze :).


Pakold bele, a kiválogatott holmikat!


Majd szólítsd a zsákhoz a gyermeke(ke)t, hogy tapogassanak, határozzák meg mire martak rá!


Ez éppen egy PAX toll tokja.



Lehet bonyolítani is a dolgokat, ha duplázunk.



 Ilyenkor mondjuk meghatározott időre szedjük ki a párokat a zsákokból!


Persze még sok módon bonyolítható, variálható. Játék közben biztos lesznek hozzá ötleteitek.

Induljon a mókacagás!





2014. június 19., csütörtök

Mit is, mit is tegyek?

Alszik ...


... felriad, mert átbillen a doboz ...


... ásít ...


... tétovázik, egyen vagy aludjon tovább ...
 

... nyújtózkodva is ásít ...


... addig szimatol a vacsora után, hogy tüsszentés lesz a vége, ...


... majd inkább mégis alszik.



Végtére is a falat éjjel a legfinomabb, amikor a gazdit kiverhetjük érte az ágyból!

2014. június 17., kedd

Ügyeskedd, A tékozló fiú

Most 5 egymást követő héten bibliai témával jövök, nem véletlen. :) Ez az első nem saját ötlet (a többi már az lesz!), de annyira szuper, hogy bele kellett vennem!

Hozzávalók

Karton
Aranymondás
Kézsablon (akiknél még van cuki kezű apróság még jobb, mi ehhez már lapátkezűek vagyunk)
ragasztó
olló


Egy A/4-es karton a rövidebbik oldalával párhuzamosan daraboltam fel, ez a negyede. Középre került a nyakas fej, rá az aranymondás, a szélekre a kezek. Rajzoljunk arcot /nekem nem megy, de nagyon kedves embereknek mutattam meg, mert azt mondták jó ez, nekik se megy jobban, amikor biztos vagyok benne, hogy bármelyikük szebbet rajzolt volna. :) / Tízévessel megbeszéltük, hogy a haja mindenképp ősz legyen, de egyik ezüst vagy szürke ceruza se került elő, maradt a grafit, ami snassz! 


Meghajtjuk, összeakasztjuk az ujjakat, kész is az ölelés!
:)



Szerintem édesanyát is jelképezhet és akkor máris egy szép anyák napi ajándék!


Ügyeskeddre fel!
:)

2014. június 16., hétfő

Tóbiás...

... gyíkolászás közben. Ne aggódjatok, a gyík megmenekült! Míg újra vissza nem tolja a pikkelyes képét.



Persze  jobbik képet elpillogta tőlem a lányom...
Nézzétek meg, megéri!
:)

2014. június 10., kedd

Ügyeskedd, Majdnem kézenkötés

Már lehet írtam is, de sok újrahasznosítós dolgot csalásnak tartok, mert nem is igazi újrahasznosítás, inkább csak az adott dolog kidobásának eltolása.

Na ez nem olyan, ez egy igazi, húazanyja ötlet. Köszönet érte a helyi ökumenikus napon résztvevő Felszegi Református Gyülekezetnek. Az ő sátrukban készültek ezzel a csodás ötlettel.

Egyébként egy jó hangulatú esemény volt, ahová úgy keveredtünk el, hogy Tízéves katolikus színekben citerázott. Nagyon-nagyon szuper volt, a legtöbb sátorban szívélyesen, szeretettel fogadtak mindenkit. Eljövetben láttunk például egy hajléktalan külsejű bácsit, teljes átéléssel kézműveskedni a Pünkösdi Egyház sátrában. Tízéves meg is jegyezte, hogy ő nem gondolta volna, hogy idős urak is szeretnek kézműveskedni*.

Hozzávalók

Első pillantásra azt mondtam volna, hogy ezek kinyúlt hajgumik. Hát nem! Szerintetek? Aki szereti a rejtvényt álljon meg egy kicsit, és gondolkozzon el rajta! Aki nem jelölje ki ezt a mondatot követő helyet és meglátja. ZOKNIKARIKÁK



A karikát tekerjük az ujjaink köré a képeken látható módon, azaz
tegyük a hüvelyujjra, csavarjunk rajta egy félfordulatot,
akasszuk a mutatóujjra, csavarjunk rajta egy fél fordulatot,
egészen így, míg a kisujjra is jut.







Itt már mindenütt van, jön az a lépés, ami megakadályozza, hogy lebomoljon a munka vége.

A hüvelykujjról úgy, hogy a csavarást ne veszítsük el, akasszuk át a kisujjra a hurkot.


Így fog kinézni:


Tiszta kuszaság, nem kell megijedni! :)


Jön a következő karika, amit ugyanúgy helyezünk fel, mint az elsőt, csak a hüvelykujjat kihagyjuk.


Behajtjuk az ujjainkat, majd az újabb hurkokon, áthúzzuk a régebbit.



Ne feledjük a kisujjon kettő régebbi van, mindkettőt át kell húzni!


Majd jön az újabb karika, ugyanúgy járunk el vele.





Ekkor még csufi, de mire megnő, kinövi, mint a rút kiskacsa. :)


 Amikor elérte a kívánt hosszt, el is kell dolgozni.
Húzzuk ki az ujjakat...


... majd a helyükre fűzzünk egy karikát, amit kössünk össze.


Részlet Tízéves munkájából, amiből öv lesz, ha nagy lesz.



*Ez egy alapvető különbség kettőnk közt. Míg én egy lerobbant férfit látok, ő egy idős urat. Büszke vagyok rá!

2014. június 4., szerda

Tanulda: Az igekötős igék helyesírása

A bal kezünk mutatóujja lesz az igekötő, a jobb kezünké az ige, ezt rá is írtuk, a radír meg a más szó szerepében látható. Így, hogy megvan a szereposztás lehet szavalni:



Ha az igekötő közvetlenül a hozzátartozó ige előtt áll egybeírjuk vele.

Teljesen egyértelmű, hogy ilyenkor összekapcsolódnak, hisz olyan szépen összesimulnak.




Ha az igekötő a hozzátartozó ige után áll, akkor különírjuk az igétől.

Itt is jól látszik, akárhogy is próbáljuk, ebben az esetben bizony nem fog összesimulni. Bele kell törődni, majd megjegyezni, hogy különírás esete van fennforgásban.





Ha az igekötő és a hozzátartozó ige között más szó van, akkor mind a három szót különírjuk.

Nyilván, hisz befurakodott közéjük, csak nem kapcsolódnak össze vele. Egymást pedig nem érik el, így marad az, hogy senki nem fogja meg a másik kezét.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...