Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2012. július 14., szombat

39,6

8,5 év alatt sem tudtam hozzászokni, hogy bizony a gyerekek szoktak lázasak is lenni. Ebben közrejátszik, hogy minden orvos más lázcsillapításra esküszik és persze ezek ütköznek egymással. Ha sokáig hergelnek feszültség levezetőként kitanulok gyerekorvosnak.

7 megjegyzés:

  1. Gyógyulást a betegnek!

    Mégis milyen lázcsillapítási módszereket ajánlanak neked? Melyik vált be?

    VálaszTörlés
  2. 3 és fél fő irányvonal volt eddig:

    1. Akármilyen magas, gyógyszert ne, zuhanyoztassam/fürdessem 18-25 fokos vízben.

    Én lelkiismeret furdalás nélkül "kínzom" Zs.-t orvosi praktikákkal, ha nincs más megoldás, de szerintem nem vezet jóra, hogy vacogva áll a víz alatt. Már csak azért se, mert így hőt termel. Párszor kipróbáltam és nem jött be.

    2. Variáljam/egyszerre adjam be a különböző hatóanyagú lázcsillapítókat.

    Ennek jó múltkorában utána olvastam, jóval magasabb a kockázat szövődményre ilyen esetben.

    3. Kizárólag gyerekeknek való lázcsillapító használata rágótabletta, szirup...

    Zs. nagyon szófogadó abban a tekintetben, ha valamire azt mondom "kell", akkor azt ellenvetés nélkül megteszi (persze csak tényleg szükséges esetben használom). Pár éve a gasztroenterológus adott neki valami szörnyű lötyit azt kellet 3 óra hosszáig 15 percenként innia, és elfogadta, hogy ez van. Éppen ezért, elhiszem neki, hogy nem műsor, amikor sugárba hány ki minden gyerekere szabott lázcsillapítót.

    és "fél". Döntse el a gyerek (kérdezzem meg zavarja-e a láza), ha igen adjak gyógyszert.

    ???

    A mi gyerekorvosunk szerint 38,5 alatt eszünkbe se jusson a csillapítás.

    Ilyen magas láza évek óta nem volt, így felkészületlenül ért (reggel visszaaludt, majd így ébredt, és le se akart menni, hanem lassan emelkedett tovább). Sőt teljesen másképp reagál, mint eddig bármikor: alszik szinte egész nap, pedig ilyenkor pörögni szokott.

    A 37 még nem láz, de egyéb okból én már 37-nél javában "lázcsillapítok" neki, tesóm mutatta, hogy kell a kéz megfelelő pontjait stimulálni a lázcsökkentéshez (a tenyér felfele néz és így az egymásra néző éleket kell összedörzsölni). Ilyenkor, ha akar jóleső vízbe addig zuhanyozhat, míg tetszik. Ha épp elcsípem a 37,5 akkor a korának megfelelő legkisebb adag lázcsillapítót kapja, ha csak 38 felett, akkor a korának megfelelő legnagyobb adagot. Ezt olyan gyakran ismétlem, amennyire a gyógyszer engedi. Míg 38 felett van a nagyobb adagot, alatta a kisebbet. Zuhanyozni közben bármikor lehet, amikor ő akar.

    Láztalan nyavalyáknál pedig gyógynövényezünk (Maria Trebenre hagyatkozva), meg persze egyéb természetes praktikákkal élünk, és emeljük a C vitamin adagot.

    Persze nem kerítenék neki ekkora feneket, ha nem lenne egy alap dolog, amivel elvagyunk, de ha jön akár a legkisebb láz is, már bajban vagyunk.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a részletes választ.

    Engem is megvisel, ha a gyerekek lázasak, főleg, ha nem tudom csillapítani. Mi most két hónapja hűtőfürdőztettük a kicsifiamat (alig jöttem haza a szülészetről), neki is hirtelen ment fel a láz, 39,6 is volt, a lázcsillapítót kihányta, borogattuk hideg ecetes vízzel, hiába. Akkor próbálkoztunk a hűtőfürdővel, 36 fokos vízbe tettük, ami kellemes volt neki, aztán lassan tettünk hozzá hideg vizet. Nem hinném, hogy ilyenkor működik a "kérdezzük meg a gyereket" változat. Nálunk van olyan, aki lázasan men beszél, nem kér semmit, onnan is szoktam észrevenni, hogy beteg, hogy nagy a csend, semmi mozgás.
    A nagylányomat meg egyszer mikor kicsi volt és nem ment le sehogy a láza, mint utolsó lehetőség kórházba menés előtt (volt már kórházas lázas tapasztalatom, nem kívántam újra), hidegvizes lepedőbe tekertük, arra rátettünk egy takarót és pár percig úgy hagytuk. Nem volt kellemes, de hatásos volt, levitte a lázát.

    A tenyeres módszerről még nem hallottam.

    A gyerekorvosunk tanácsa szerint én sem adok lázhúzót 38,5 alatt, míg kisebbek csak 38 alatt nem.

    Azt hiszem mindenki máshogy viseli a lázas álapotot és ez függ a fertőzéstől, vírustól is. Legutóbb engem is megvislet a gyerek szűnni nem akaró láza, amit egy vírus okozott.

    Remélem legközelebb azt írod, hogy minden rendben, legyőztétek a betegséget. Kitartást neked és gyógyulást Zs.nek.

    VálaszTörlés
  4. Éjszaka még magas volt, most már csak 37,7.

    1-2 hete a kánikula elején is volt egy napot lázas, akkor csak 38 fok volt. Épp akkor vettem ki a mosógépből az ágytakarót, belecsavartam, azt mondta jól esik neki. Belefeküdt az egyensúlyozó tölcsérbe, olvasgatott és estére rendbe is jött. Csak most, hogy "hideg van" ezt nem mertem megcsinálni.

    Zs., ha lázas nagyon legyengül és alig tartja magát. Nálunk csak zuhany van, és nem igazán bírom egyszerre hűteni is és tartani is. Bár éjjel kétségbeesésemben túl lettünk egy 10 perces körön.

    Olyan furcsa, hogy már több, mint két hónapja megszületett Dóra :). Az a láz a kisfiadnál még több izgalommal járhatott, hisz ott volt egy újszülött, a kimerültséged. Szerencsére Zs. ennél a btegségnél mindig gyógyszer előtt hány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehéz volt akkor, a stresztől nem volt elég tejem és persze izgultam a kicsi és a többiek miatt, nehogy már valamelyikkel kórházba is kelljen menni. Akkor a fiamnak hasmenése volt és másnap lázas volt, a lányok azután megfelezték a tűneteket, egyik hányt, a másiknak hasmenése lett. Hála Istennek a baba nem lett beteg.

      Törlés
  5. Nekem a nagyobbik volt nagyon sokszor lázas, rögtön 39 fölé ugrott. A mi orvosunk azt mondta, hogy 2 lázcsillapítót adjak be ilyenkor. Persze ezt nem lehet folyamatosan csinálni. A törölköző is bejött nálunk, illetve ha a csuklójára, bokájára teszel hideg vizes ruhát. Remélem, ma már jobban van Zs.

    VálaszTörlés
  6. Jobban van! Remélem nem csak becsapós jobban levés, hanem az igazi.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...